Alhoewel niet helemaal duidelijk is hoe bungeejumpen is ontstaan, wordt er aangenomen dat het afgekeken is van een stam indianen op het eiland Pentecost. Zij bonden een liaan om hun enkels en sprongen in goed vertrouwen naar beneden, als beproeving van hun moedigheid.
Een documentairemaker beschreef dit al in 1950, maar in 1970 werd het verhaal pas opgepikt in Europa. Een aantal britten begonnen toen met bungeejumpen vanaf een brug in Cristol.
Commercieel bungeejumpen is echter pas begonnen in 1988, door de Nieuw-Zeelander A.J. Hackett. Hij deed z'n eerste sprong van de Greenhithe brigde in Auckland. In de jaren daarop heeft Hackett van een aantal bruggen en gebouwen gesprongen, waaronder de Eiffeltoren. Dit bracht het veel in het nieuws omdat bungeejumpen op dat moment nog niet echt bekend was. Dit wekte de interesse van veel mensen om ook een keer te gaan bungeejumpen. Zo is de eerste vaste commerciƫle bungeejump locatie ter wereld ontstaan. Deze is door Hackett geopend op de Kawarau bridge in Queenstown, Nieuw-Zeeland.
Hackett heeft sindsdien nog veel meer locaties geopend wereldwijd.
Er zijn miljoenen succesvolle sprongen gedaan sinds die tijd. Helaas zijn er ook verhalen waarbij het niet goed ging. Dit is bijna altijd te wijten geweest aan een te lang koord, waarbij geen rekening werd gehouden met het feit dat het koord erg ver uitrekt onder het gewicht van de vallende springer. Er zijn daarom in de loop van de tijd steeds betere materialen en controlemiddelen ontwikkeld waardoor de risico's erg zijn verkleind. Bungeejumpen wordt nog steeds tot een risicosport gerekend, ook al is de kans dat je iets overkomt tijdens de sprong kleiner dan tijdens een auto- of fietsritje.
Adresgegevens:
De PierStrandweg 150-1542586 JW Den Haagsite: bungy.nl
N.b.: De beheerders van deze website zijn niet de beheerder van de locatie in Scheveningen.
Vind jij Bungeejumpen leuk?